Hoeveel eiwitten heb je nu eigenlijk nodig?

Hoeveel eiwitten heb je nu eigenlijk nodig?

Hoeveel eiwitten heb je nu eigenlijk nodig?

De eiwitbehoefte verschilt per type sporter. In de onderstaande tabel zie je dat een fanatieke krachtsporter meer eiwitten nodig heeft niet-sporter. Deze eiwitten zijn namelijk belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties en het spierherstel na een (zware) training. Als duursporter heb je iets meer eiwitten nodig dan een inactief persoon. Een krachtsporter wordt geadviseerd om nog meer eiwitten te eten. Hieronder vind je een overzicht van de richtlijnen.

Niet-sporter:

0.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht

Duursporter, ouderen (65+) en actief jong volwassenen:

1.2/1,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht

(Fanatieke) krachtsporter:

1,5 – 2,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht

Verdeling in percentages:

Soort sporter

Koolhydraten

Eiwitten

Vetten

Duursporter

60

20

20

Krachtsporter

50

25

25

Niet-sporter

40-60

20

20-35

 

Waar zitten veel eiwitten in?

Er zijn wel honderden producten die veel eiwitten bevatten. Hieronder vind je een overzicht van een aantal eiwitrijke producten:

 

Overdrijf niet met eiwitten

Als je de hele dag alleen maar bakken kwark en eiwitshakes drinkt, krijg je enorm veel eiwitten binnen, maar écht gezond is dit niet. Eiwitten bevatten namelijk net zoveel calorieën als koolhydraten. Als je heel veel eiwitten eet kom je dus ook aan. Denk dus niet dat je van eiwitten sneller afvalt! Staar je niet dood op de hoeveelheid eiwitten, maar focus voornamelijk op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Belangrijk: eiwitten zijn geen wondermiddeltjes

Eiwitten zijn hip! Na de superfood rage lijken eiwitten en eiwitshakes de nieuwe oplossing voor veel gewichts- en gezondheidsproblemen. Onzin natuurlijk! Er bestaan geen wondermiddeltjes. Wat wel helpt is gezond en gevarieerd eten, meer bewegen, goed slapen en je stress reduceren.

Het verschil tussen proteïne en eiwitten?

Om eiwitten nog wat exclusiever neer te zetten, zie je regelmatig het ‘dure’ woord proteïne voorbij komen. Maar eigenlijk is het gewoon precies hetzelfde…

 

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee, berichten moeten worden goedgekeurd voordat het zichtbaar is

Wat zoekt u?

Winkelwagen