Wat is maltodextrine?

Wat is maltodextrine?

Wat is maltodextrine?

 

Maltodextrine is een wit poeder dat gemaakt wordt van het zetmeel uit maïs, rijst, aardappelen of tarwe. Het zetmeel wordt gekookt en vervolgens worden er zuren of enzymen aan toegevoegd om het nog verder af te breken. Maltodextrine is oplosbaar in water (glucosestroop) en heeft een zoete, maar neutrale smaak.

 

Maltodextrine is met name een snelle bron van koolhydraten. Het levert

4 calorieën per gram en heeft verder weinig nuttige/essentiële voedingswaarde.

 

Waar wordt maltodextrine voor gebruikt?

 

Maltodextrine wordt gebruikt als vulstof, verdikkingsmiddel, conserveringsmiddel of als zoetstof (in plaats van suiker) en is dan ook vaak terug te vinden in veel bewerkte producten als: snoep, koek, soepen, sauzen, dressings, sportdranken, maaltijdvervangers en supplementen. Ook wordt het veel gebruikt als bindmiddel in geneesmiddelen.

 

Maltodextrine bij sport

 

Maltodextrine is een snelle bron van energie. Het is licht verteerbaar en wordt snel opgenomen door ons lichaam. Ook kan het gebruik van maltodextrine uitdroging voorkomen.

 

Om deze redenen wordt maltodextrine veel verwerkt in sportdranken en andere hersteldranken en gebruikt door sporters wanneer er een behoefte is aan energie tijdens/na een wedstrijd of een training.

 

Is maltodextrine ongezond?

 

Maltodextrine is officieel goed gekeurd De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veilig verklaard als additief in levensmiddelen. Toch kan de (over)consumptie van maltodextrine gezondheidsrisico’s met zich mee brengen en nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

 

Hieronder volgen een aantal negatieve effecten van maltodextrine:

 

Negatieve bijwerkingen en allergische reacties

 

Maltodextrine kan bij overmatig gebruik en overgevoeligheid onder andere leiden tot gewichtstoename, opgeblazen gevoel, winderigheid of allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk, astma en ademhalingsproblemen.

 

Negatieve invloed op je bloedsuikerspiegel!

 

Maltodextrine bestaat uit enkelvoudige (snelle) koolhydraten en heeft een glycemische waarde die zelfs vele malen hoger ligt dan tafelsuiker. Dit betekent dat maltodextrine zeer snel wordt opgenomen door je lichaam en zorgt daarmee voor pieken in je bloedsuikerspiegel.

Dit kan uiteindelijk negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

Zeker mensen met diabetes moeten hier goed op letten.

 

Negatieve invloed op je darmen en je spijsvertering!

 

Maltodextrine kan ook ongezond zijn voor je spijsvertering, omdat het een negatieve invloed kan hebben op de ‘goede bacteriën’ in je darmen.

Dit verhoogt je risico op auto-immuunziekten, bacteriële infecties en andere darmaandoeningen.

 

Conclusie

 

Maltodextrine is een goedkope voedings-/vulstof zonder nuttige voedingswaarde dat veel gebruikt wordt in onze dagelijkse voedingsmiddelen.

 

Hoewel maltodextrine goedgekeurd is om te gebruiken in voedingsmiddelen kan (over)consumptie ervan toch negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

 

Veel producten die maltodextrine bevatten zijn meestal minder volwaardige producten die zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en verhogen daarmee het risico op overgewicht. Onze voeding zou dan ook grotendeels uit complexe (langzame) koolhydraten moeten bestaan en zo min mogelijk uit enkelvoudige (snelle) koolhydraten.

 

Volwaardige voedingsmiddelen met complexe koolhydraten zijn over het algemeen het beste voor je gezondheid. Ze bevatten meer voedingsstoffen en zijn rijk aan vezels die je bloedsuiker onder de controle houden.

 

Neem als voorbeeld de volgende producten :

 

zilvervliesrijst.

volkorenpasta.

volkorenbrood.

volkoren graanproducten.

volkoren couscous.

bulgur, haver, quinoa. chia

groenten.

fruit.

 

Bron: Max Geerlings Axis of Energy

 

Je ziet hier al wel een ontwikkeling in de duursport. Neem bijvoorbeeld de producten van chiacharge.nl. die bevatten chiazaad als bron van energie.

 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322426#what-is-maltodextrin

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee, berichten moeten worden goedgekeurd voordat het zichtbaar is

Wat zoekt u?

Winkelwagen