Garmin Fenix 7X Pro zero bullshit review

Garmin Fenix 7X Pro zero bullshit review

Garmin Fenix 7X Pro

 

De overstap:

 

In 2017 kocht ik mijn eerste Fenix, de 5x.

Na de zoveelste keer verkeerd navigeren en ronduit verkeerde data uit de Suunto Ambit, was ik wel serieus klaar met Suunto.

Garmin had met de Fenix 5 de beste opties voor dat moment en een waanzinnige verbetering t.o.v. de Suunto Ambit (oneerlijk vergelijk ivm serieus prijsverschil, maar toch).

 

 

Met de Fenix was navigeren een koud kunstje en de trainingsdata was ook een stuk nauwkeuriger.

Nadeel was wel dat Garmin zelf ook nog niet helemaal onder de indruk was van de betrouwbaarheid van de pols hr. Hierdoor moest je voor drempelwaarde bepaling test wel een externe borstband op voor je hr.

Dat was even balen, want daar wou ik nu net vanaf,… ondanks dat geeft de polsmeting een prima indicatie mits je het juist draagt. Het hoeft ook niet zo nauwkeurig als op de hartbewaking.

 

Net na de 5x kwam er een update,… betalen met je Fenix,… geen reden voor een upgrade, maar die stond wel op het wensenlijstje (ondanks dat heeft ING nog steeds geen Garmin pay, Q4 2023 wel) 

 

Groot voordeel was het gebruiksgemak, routes inladen, trainingsschema invoeren, doelen per dag, navigeren, muziek bediening, heerlijk.

Daarnaast is het ook gewoon een gave klok.

Door de makkelijk verwisselbare bandjes heb ik gelijk een leren band aangeschaft. 

Zie je er niet de hele dag uit als een sport Billy. Kies een leuke watchface of maak er zelf een, je veranderd de look en feel heel eenvoudig.  

Met saffierglas na al die jaren dagelijks dragen 0,0 krasjes.

 

Inmiddels valt de Fenix 5x onder de dino’s van de sport klokkies, werkt nog steeds, maar de nieuwe features kunnen niet meer op dit horloge.

 

Dat brengt me op de allernieuwste Fenix 7x Pro.

Tevens 51mm, saffierglas, zonne-energie, saturatie meter en nog meerdere keuzes als titanium kast, kleuren bandjes, hartslagmeters, powermeters (fiets) etc. 

 

Nu LiTi premium Garmin dealer is, was het helemaal geweldig dat er de mogelijkheid was om de Fenix 7Pro te testen.

 

De bediening is op het touchscreen na bijna helemaal hetzelfde.

Ook de looks zijn nog vergelijkbaar, en jawel, de oude bandjes passen ook op de nieuwe. Dus je hoeft in de bediening niet eerst weer alles uit te gaan zoeken.

 

Het goede nieuws is, er is heel, heel veel vernieuwd.

Een van die kleine dingen waarvan ik dacht,… wat moet ik daar mee,..!? De zaklamp functie, nou heel simpel, die is al 5 x gebruikt binnen 12 uur, wat een top functie en wat een bak licht komt daar uit.

Deze tip was al gegeven door crew member Willem die de klok nog verder aan de tand gaat voelen.  

HRV functie was ik heel benieuwd naar. Op mijn oude 5x zat deze functie niet, slechts iets wat er in de verste verte op leek. 

Touchscreen, hier dacht ik,.. waarom? Knoppen werkt prima! 

Ook hier, in de praktijk is de mix van knop en touchscreen ideaal. Handig is de snelkoppeling functie op het hoofdscherm. Klik deze aan en houd even vast en je gaat gelijk naar deze functie, scheelt weer een RSI duimpje. 

 

Iets wat ik niet dagelijks gebruik, maar voor de test wel heel tof, reizen met vliegtuig en de Garmin. 

Je geeft je data in, wanneer vlieg je hoe laat van waar naar waar. 

Buiten dat het voor je berekend hoe lang je bezig bent, geeft het ook gelijk het tijdsverschil aan incl. de kans op jetlag. 

Uiteraard veranderd het ook gelijk de tijd naar lokaal bij aankomst. 

De reis gaat naar Japan, dus er is 7 uur tijdsverschil en de Garmin gaat gelijk tips geven, wanneer slapen, wanneer zorgen dat het donker is om je heen etc. 

Dit heeft ook effect op je training, hier houd Garmin rekening mee, wordt geen marathon koud uit het vliegtuig. 

Daar koop je het klokkie niet direct voor, maar het geeft wel aan hoe serieus en hoe ver Garmin jou als sporter serieus neemt. 

 

 

 

 

Accuraatheid van de hartslagmeter is een mega sprong voorruit geweest.

Waar ik met de 5x echt met een borstband liep omdat er anders de meest vage metingen werden geregistreerd, is de nieuwe 7X Pro nog steeds niet zo accuraat als een borstband, maar absoluut heel dichtbij. Ik neem een paar procent afwijking af en toe voor lief, zo nauw hoef ik het niet te nemen ;-)

 

Helderheid van het scherm, heel simpel, dit is meer dan goed! Wil je beter, kies dan de Epix Pro 2, super mooi scherm, mooier dan de Fenix, heel simpel.

 

Navigeren in het kort,… nogmaals, mijn referentie was de 5x.

Navigatie tijdens hardlopen; het laden van een route (koers) is nog steeds kinderlijk eenvoudig via Garmin Connect.

Starten koers en gas er op. Waar ik vroeger met vaak te ver liep omdat de gps te wensen over liet, krijg ik nu op een perfect af te lezen scherm weer wanneer ik waar af moet slaan. Bijna feilloos te navigeren op wat dicht beboste stukken na waar het soms iets achterloopt qua accuraatheid.

Een kind kan de was doen, het werkt makkelijk en gewoon heel goed.

Groot voordeel nu is het touchscreen, ideaal om even uit te zoomen en de omgeving te verkennen en te oriënteren.

 

Aangezien ik meer fiets dan loop, was dit ook een mooie test. ( APPEL100 )

 

Als je gaat traillopen, fietsen, wandelen etc.  met pols navigatie, zoek niet verder, dit is gewoon heel, heel erg goed.        

 

Dan de laatste en voor mij meest waanzinnige functionaliteit. De Fenix 7x pro is een horloge die door alle data die het verzamelt van jou als sporter, jou ook uitstekend kan helpen om verbetering aan te brengen. Met de HRV (hartslagvariabiliteit) status geeft een horloge om je pols aan hoe het er voor staat m.b.t. je trainingen maar tevens algeheel evenwichtigheid. Als je zoals ik de Garmin 24-7 draagt, heeft de Garmin al eerder door dat je uit balans raakt dan jijzelf. Als sporter en mens daag ik mijzelf uit en heb ik een intrinsieke drive om bepaalde doelen te halen. Echter het gevaar dat de geest sterker is dan het lichaam ligt hierin zeker op de loer (overtraining) 

Mijn ervaring nu om goed te kijken naar wat Garmin weet te vertellen hoe het er voor staat mijn mijn “training readiness” slaapcycli, lactaatdrempelwaardes, HRV.

Stem hierin je training af en houd je niet domweg aan “een schema” en verbaas jezelf hoe snel je kunt groeien in je sport maar ook je algehele fitheid. 

 

Ben je dan afhankelijk van een klokkie,…? Uh nee, maar deze geeft je wel een zeer ongezouten mening gebaseerd op feiten niet op persoonlijke aannames. 

 

Heeeeeel lang verhaal kort:

Garmin Fenix 7X Pro, waanzinnig sporthorloge die niks te wensen overlaat en een zeer betrouwbare persoonlijke adviseur is voor jouw sportieve doelen.

Als je jezelf serieus neemt als sporter, dit is je sporthorloge!

 

Marco Overduin
Mountainbiker, Trailloper

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee, berichten moeten worden goedgekeurd voordat het zichtbaar is

Wat zoekt u?

Winkelwagen