Review racevest Instinct X8 door LiTi crew member Arnoud Bührs

Review racevest Instinct X8 door LiTi crew member Arnoud Bührs

Deze review gaat over het nieuwste model van Instinct de X8. De X staat hier voor 10 , dus het gaat het om een 18-liter racevest. Dit model zit tussen de Eklips (12 liter) en de XX, de 20 -24 liter in.

In het begin van 2022 ben ik voor de derde keer gestart op de beruchte Legendstrail die dit jaar ruim 275 km en 10.000 hoogtemeters telde. Na twee edities met een Ultimate Direction 20/30 liter te hebben gelopen, nu met de grote broer van de 18 liter, de XX. Deze XX beviel veel beter dan de UD’s omdat hij ondanks de 5 kg inhoud niet slingerde en stabiel bleef op de rug, heel veel opbergruimte heeft, en je er zowel softflasks als harde flessen/bidons in kan doen. Dus ook geschikt voor deze oldskool loper.

Maar deze review gaat echter over de 18 liter, die een flink aantal verbeterpunten kent t.o.v. de andere modellen, en mijn favoriet is geworden.

Het is een gebruikersreview, wil je echter alle details weten over elk vakje en alle afstelmogelijkheden bekijken dan is deze link nuttig: https://instincttrail.nl/blogs/tips/hoe-stel-je-een-instinct-racevest-af

Ik heb de rugzak ingepakt met de volgende uitrusting, die voor alle zware en lange afstanden geschikt is (in slecht weer en koud weer).

Regenkleding Arc Teryx beta AR, jas en broek, muts, handschoenen, extra sokken, warme jas : Patagonia Nano puff (synthetische jas), extra baselayer: merinowool lange mouw en broek, survivalbag, EHBO-set hoofdlamp Lupine + reserve, telefoon, GPS MAP 66, batterijen, twee flessen: 1 harde fles en 1 softflask, en tenslotte, eten en Mountain King Poles voorop.

Het inpakken van dit vest is echt geweldig, je hebt zoveel mogelijkheden om je spullen kwijt te kunnen. In tegenstelling tot UD, waar je een groot compartiment hebt en alles van boven in moet stouwen, kun je hier alles kwijt waar jij het wilt.  Ik doe bijvoorbeeld mijn regenjas via de riempjes onderaan de rugzak, je kunt dan zelfs tijdens het lopen de jas pakken en zelfs met wat handigheid weer terug stoppen zonder te hoeven stoppen met lopen. De riempjes hiervoor zijn echt verbeterd t.o.v. de andere modellen.

De stokken kun je op minstens 4 verschillende plekken kwijt, voorkant of zijkant of achter.

De basisruimte werkt als een koffer: met een doorlopende rits die helemaal rondom gaat, waardoor je echt geweldig goed alles kan opbergen en eruit halen. Sta je bijvoorbeeld in het pikkedonker je batterij van je hoofdlamp te zoeken, dan lukt dit makkelijk zonder licht, omdat je op de tast alles ook goed kunt vinden door de extra opbergvakjes in dit hoofdcompartiment. Er zijn vakje in de deksel, als in de ruimte zelf.

Slimmer is natuurlijk om batterijen op de vakjes op de schouderbanden te doen: die zijn met rits en echt makkelijk open te krijgen ook als de rugzak nat is geworden.

Bovenaan de rugzak is het bekende gele elastische opberg vak, die in dit model eindelijk wel heel goed werkt. Het elastiek waarmee je dit vak kan afsluiten is verbeterd en werkt echt goed tegen overhoop verlies van je spullen. Ik stop hier vaak muts, handschoenen en eten in. Spullen die veel volume in nemen en ook makkelijk te pakken zijn.

Onder de gele bult, is een ritsluiting te zien: dit geeft toegang tot een ruimte voor een waterreservoir van max. 2,5 liter. Diverse modellen passen hier in. Ik gebruik het om een heel dun matje in te doen: hier kan je op zitten/liggen bijvoorbeeld tijdens een lange training/race. Maar kan je rug ook beschermen tegen doordrukken van harde spullen in het hoofdvak.

Aan de voorkant zijn er op de schouderbanden twee zakjes met een heel goede YKK ritsluiting, voldoende ruimte voor batterijen, EHBO, voeding of wat dan ook. De Legendstracker past hier ook goed in, en functioneert optimaal.

Daaronder de twee vakken voor softflasks, bidons of colaflesjes. Ruim genoeg voor diverse soorten flessen dus. Ook prima af te stellen met goede elastieken, die je ook zelf makkelijk kunt vervangen als ze stuk mochten gaan, een verbeterpunt t.o.v. andere modellen.

Daaronder zeker nog 5 vakjes: twee met ritsluiting (ideaal voor pasjes en geld), elastieken zakjes voor bijv. een GPS en je telefoon. En dan nog ruimte genoeg voor eten.

Achterin heeft de rugzak ook een soort kangoeroe-pocket die als je flexibel genoeg bent in je schouders ook vol kunt laden met snel te bereiken spullen zoals hoofdlamp of handschoenen.

 

Belangrijkst van allemaal wellicht: hoe zit dit vest tijdens het lopen en rennen?

De schouderbanden zijn breed genoeg om langdurig comfort te bieden bij echt lange afstanden (100 mijl of meer). Je kunt echt alles tot in de perfectie afstellen: maar neem je tijd hiervoor. Ook in het juist verdelen van het gewicht is cruciaal hierin. Hij slingert echt totaal niet en geeft ook geen schuurplekken of drukplekken. Zie ook de filmpjes:

https://www.youtube.com/shorts/9hJR9QVnlHo

https://www.youtube.com/shorts/tcocDrr-X-c

Ik vind de X8 het beste model tot nu toe, en je kunt het vest zodanig eenvoudig aanpassen dat ook zonder veel spullen je ook comfortabel kunt lopen. Dus een korte afstand als een 50 km is dit vest ook prima voor zelfs.

#loveittrailit #followyourinstinct

 

 

Laat een reactie achter

Houd er rekening mee, berichten moeten worden goedgekeurd voordat het zichtbaar is

Wat zoekt u?

Winkelwagen